Leonardo da Vinci. Die kent u. De man schilderde de Mona Lisa en Het Laatste Avondmaal. Beroemde schilderijen. Maar Da Vinci was ook uitvinder en als zodanig zijn tijd ver vooruit. Da Vinci bedacht helikopters, tanks en onderzeeboten. Let wel: Leonardo de Vinci – architect, uitvinder, schilder, componist, beeldhouwer -  leefde tussen 1452 en 1519.  Ergens in die tijd bedacht hij ook de Corbeille Leonard, de “mand van Leonard”. In de eerste plaats waren deze manden die gevuld werden met stenen, bedoeld als fundering voor het San Marco-kasteel in Milaan. Pas veel later werden nieuwe toepassingen bedacht voor deze steenkorven.

 

De oer-korf is dus Italiaans. Dat ziet u zelfs terug in onze naam: Gabinova. Dat is gebaseerd op het italliaanse woord ‘gabbione’. Als je dat woord op Google Translate intikt, dan krijg je keurig ‘schanskorf’ als Nederlandse vertaling. Vanuit Italië vonden de korven uiteindelijk hun weg door heel Europa. De korven werden door legers gebruikt als bescherming, als buffer, tegen kogels en projectielen. Later werden ze gebruikt langs wegen, vooral als afzetting en nog weer later als geluidswallen. De meeste mensen kennen de korven dan ook vooral als afzetting van wegen. Schanskorven waren vooral functioneel. 

Legerbasis omringt met schanskorven Schanskorven
   

Het gebruik van schanskorven als stijlelement in tuinen is iets van de laatste jaren. De populariteit van de schanskorven is vooral te danken aan de opkomst van de moderne, strakke tuin onder architectuur. Daarin passen de steenkorven uitstekend, zeker omdat de korven steeds veelzijdiger zijn geworden. Het is al lang niet meer de mand zoals Da Vinci deze ooit bedacht als fundering. Vrijwel alle vormen zijn tegenwoordig denkbaar en door het gebruik van diverse breukstenen passen de korven eigenlijk altijd. En zo toveren wij de glimlach op de gezichten van onze klanten. Al geven we toe: de glimlach van de Mona Lisa blijft de mooiste.  

Schanskorven boog